سیاسی/ سیاست داخلی تحلیلگر مسائل اجتماعی نوشت: میان فضای مجازی و واقعی تفاوت است، این تفاوت در برخی جوامع بیشتر است. به ویژه اگر در این جوامع رسانه‌های رسمی قادر به بازتاب نگاه عمومی نباشند، افراد خود را به فضای مجازی منتقل می‌کنند. عباس عبدی در یادداشتی نوشت: میان فضای مجازی و فضای واقعی تفاوت […]

سیاسی/ سیاست داخلی 5f7d5a96d4157_2020-10-07_09-35 تحلیلگر مسائل اجتماعی نوشت: میان فضای مجازی و واقعی تفاوت است، این تفاوت در برخی جوامع بیشتر است. به ویژه اگر در این جوامع رسانه‌های رسمی قادر به بازتاب نگاه عمومی نباشند، افراد خود را به فضای مجازی منتقل می‌کنند.

عباس عبدی در یادداشتی نوشت: میان فضای مجازی و فضای واقعی تفاوت است، ولی این تفاوت در برخی جوامع بیشتر است. به ویژه اگر در این جوامع رسانه‌های رسمی قادر به بازتاب نگاه عمومی نباشند، محرومان از این فضا خود را به فضای مجازی منتقل می‌کنند و در آنجا سنگر می‌گیرند. در این میان ممکن است مشکل مهمی به وجود آید، اینکه فعالان و حاضران در فضای مجازی گمان کنند که فضای مجازی همان فضای واقعی است در نتیجه بر اساس این فرض غلط خود را سازمان دهند و سرمایه‌گذاری سیاسی و اجتماعی کنند.

برای درک تفاوت میان این دو فضا بد نیست از نتایج نظرسنجی استفاده کنیم. چندی پیش یکی از دوستان توییتی را برایم فرستاده بود که توییت‌کننده از مخاطبان خود پرسیده بود، کدام‌ یک از دو نامزد امریکا یعنی ترامپ و بایدن را ترجیح می‌دهید؟ شاید از صد پاسخ و بیشتر را که دیدم، با اطمینان می‌توانم بگویم، بالای ۹۵ درصد ترامپ را انتخاب کرده بودند. البته این فضای توییتر بود. حدود دو هفته پیش در یک کانال به نسبت متوسط و البته معتبر با حدود چند هزار دنبال‌کننده این سوال مطرح شده بود، تا آنجا که دیدم رای ترامپ نیز بالای ۷۰ درصد بود، ولی باز هم با نتایج توییتر خیلی فرق داشت. اکنون نظرسنجی ایسپا از مردم ایران منتشر شده است که بد نیست نگاهی به یافته‌های آن انداخته شود.

-۷۶ درصد مردم در حد کم و خیلی کم پیگیر اخبار ریاست‌جمهوری امریکا هستند و ۱۱ درصد نیز به میزان زیاد و خیلی زیاد پیگیر هستند. به نظرم این رقم پیگیری زیاد و خیلی زیاد آن انتخابات برای ما در ایران قدری جالب و حتی بیش از انتظار است. این رقم با احتمال زیاد برای کاربران فضای مجازی بالای ۵۰ درصد است.

-۶۹ درصد از مردم حتی نتوانسته‌اند به یکی از دو اسم نامزدهای انتخاباتی اشاره درستی کنند. در حالی که در فضای مجازی فقط کسانی به این پرسش‌های انتخاباتی پاسخ می‌دهند که صد درصد می‌دانند چه کسانی نامزد هستند. این یکی از مهم‌ترین علل تفاوت‌های زیاد میان نتایج نظرسنجی‌ها در دو فضای مزبور است. در فضای واقعی همه افراد جامعه مورد سوال واقع می‌شوند، ولی در فضای مجازی کسانی که می‌خواهند پاسخ دهند وارد فرآیند نظرسنجی می‌شوند.

-مهم‌ترین تفاوت در پرسش بعدی است که فقط از ۳۱ درصد مردم پرسیده شده است، زیرا فقط این ۳۱ درصد از انتخابات امریکا اطلاعاتی داشتند و بقیه بی‌اطلاع بوده‌اند. از آنان پرسیده شد که دوست دارند کدام یک برنده شوند، ۴۹ درصد گفته‌اند فرقی نمی‌کند، ۹ درصد گفته‌اند هیچ‌ کدام، ۱۴ درصد ترامپ و ۲۷ درصد بایدن. اجازه دهید که این را به نحو دیگری شرح دهم. از هر ۱۰۰۰ نفری که در فضای واقعی سوال شده‌اند، فقط ۳۱۴ نفرشان یکی یا هر دو نامزد را می‌شناخته‌اند. از این تعداد، ۴۵ نفر ترامپ را ترجیح داده‌اند و ۸۶ نفر بایدن، ۲۸ نفر هیچ‌ کدام و ۱۵۵ نفر هم گفته‌اند فرقی نمی‌کند. حالا این را مقایسه کنید با نتایجی که در فضای مجازی است و از هر ۱۰۰۰ نفر بالای ۹۵۰ نفر گفته‌اند ترامپ.

-از همان ۳۱۴ نفر پرسیده شده که فکر می‌کنید کدام یک برنده می‌شوند، ۱۷۸ نفر گفته‌اند ترامپ، ۷۲ نفر بایدن و ۶۵ نفر هم گفته‌اند، نمی‌دانند. جالب است که ارزیابی آنان برخلاف آرزو و ترجیح خود است و ترامپ را به عنوان برنده انتخابات امریکا معرفی کرده‌اند، در حالی که نظرسنجی‌ها نیز فعلا از جلوتر بودن بایدن حکایت می‌کند. این داده نیازمند تحلیلی جدی‌تری است.

-از همان ۳۱۴ نفر (و نه از همه) میزان اثرگذاری انتخابات امریکا را بر ایران سوال کرده‌اند، ۸۳ نفر کم و خیلی کم گفته‌اند، ۱۷۴ نفر هم زیاد و خیلی زیاد، ۲۱ نفر هم متوسط و ۳۷ نفر هم اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند.

نگرش حول این پرسش تا حدی دوقطبی است، ولی این باعث تاسف است که بیش از نیمی از افراد مطلع معتقدند که نتایج این انتخابات آثار زیاد و خیلی زیاد بر ایران دارد.

مهم نیست که این گزاره درست است یا نادرست، مهم این است که مردم ایران درباره آن چنین عقیده‌ای دارند و متاسفانه درست هم هست.

-در نهایت از این ۳۱۴ نفر پرسیده شده که پیروزی کدام‌ یک برای کشور ما بهتر خواهد بود؟ ۱۴۵ نفر گفته‌اند، فرقی ندارند، ۲۷ نفر گفته‌اند، نمی‌دانم، ۱۱۵ نفر بایدن و ۲۷ نفر هم گفته‌اند ترامپ.

جالب است که نتیجه این پرسش را با نتیجه یکی از پرسش‌های قبلی مقایسه کنیم.

متاسفانه دوستداران انتخاب ترامپ ۴۵ نفر هستند در حالی که فقط ۲۷ نفر انتخاب او را به سود ایران می‌دانند و این رقم برای بایدن ۸۵ نفر دوستدار انتخاب است و ۱۱۵ نفر انتخاب او را بیشتر به نفع ایران می‌دانند. تحلیل این شکاف مهم است. نشانه‌ای است از بغض و کینه‌ای که در جامعه ایجاد شده است و به این صورت علیه منافع کشور خود را نشان می‌دهد.

.
.
منبع : خبرفوری