باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: تورم در کشور ما بحث ساختاری است و تنها تحریم عامل آن نیست اگرچه تحریم تاثیرگذار است. جواد حسینی نژاد، مدیرکل دفتر شاخص قیمت های مرکز آمار ایران گفت: برای محاسبه نرخ تورم داده از نقاط مختلف کشور جمع آوری می شود برای انجام این کار هزار مامور آمار گیر هر […]

برداشت مردم از آمار تورم/ چقدر تورم آماری واقعی است؟

باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: تورم در کشور ما بحث ساختاری است و تنها تحریم عامل آن نیست اگرچه تحریم تاثیرگذار است.

جواد حسینی نژاد، مدیرکل دفتر شاخص قیمت های مرکز آمار ایران گفت: برای محاسبه نرخ تورم داده از نقاط مختلف کشور جمع آوری می شود برای انجام این کار هزار مامور آمار گیر هر ماه به بیش از ۱۰۰ هزار واحد نمونه که ممکن است کارگاه یا خانوار باشد مراجعه می کنند و بیش از ۵۰۰ هزار مظنه قیمتی را از استان ها گردآوری می کنند در پایان هفته آخر هر ماه این اطلاعات گرآوری و ۲۸ ام هر ماه به مرکز آمار ایران ارسال می شود.

او گفت: مرکز آمار ایران بر اساس این ۵۰۰ هزار مظنه قیمتی شاخص کالا و خدمات مصرفی را محاسبه و در نهایت از این شاخص قیمت نرخ تورم کل کشور محاسبه می‌شود که به عنوان نرخ تورم سالیانه و یا نقطه‌ای یا ماهانه است طبق آخرین اطلاعات جمع آوری شده از استان‌های کشور نرخ تورم ماهانه تیرماه ۳.۵ درصد بوده است که نسبت به ماه گذشته یک واحد درصد افرایش داشته است.

حسینی نژاد بیان کرد: نرخ نورم نقطه‌ای در واقع درصد تغییرات شاخص قیمت را در تیرماه ۱۴۰۰ نسبت به تیر ماه ۱۳۹۹ بیان می‌کند ۴ واحد درصد کاهش داشته است و ۴۳.۶ درصد رسیده است.
او اظهار کرد: نرخ تورم سالانه یا ۱۲ ماهه در واقع درصد تغییرات ۱۲ ماه منتهی به ماه فعلی نسبت به دوره مشابع قبل است ۴۴.۲ درصد قبوده است که نسبت ماه قبل ۱.۲ درصد افزایش داشته است. تورم سالانه ۴۳.۷ درصد تورم روستایی ۴۷.۳ درصد و تورم کل کشور ۴۴.۲ درصد بوده است … در بین ۱۲ گروه اصلی بیشترین نرخ تورم را در گروه حمل و نقل با ۶۳.۴ درصد داشته ایم، مبل ولوازم خانگی ۵۹ درصد، خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها ۸۴.۸ درصد بوده است و پاییت‌ترین تورم را مربوط به ارتباطات با ۱۸ درصد، آموزش با ۲۲ درصد و آب و برق و مسکن ۲۷.۱ درصد بوده است.
حسین جوشقانی کارشناس اقتصادی گفت: پایه و اساس چیزی که می‌توان به آن استناد کرد آمار است و اگر آمار نباشد تمام تحلیل‌ها و بررسی‌ها که بر اساس قرار است سیاست گذاری شود دچار مشکل و اشتباه می‌شود بنابر این خیلی مهم است که آمار خوب و درستی تهیه شود و در اختیار محققان قرار گیرد مرکز آمار به عنوان یک مرکز کارشناسی این کار را به صورت تاریخی در کشور ما انجام می‌دهد.
او در ادامه بیان کرد:چیزی که این بیان وجود آن حس می‌شود ارتباط زبان ساده اس و بیان این آمار و ارتباط آن با ذهنیت مردم است. فرض کنید فردی در اتوبان با سرعت ۱۴۰ کیلومتر در حال حرکت است، ۱۰ درصد سرعت آن افزایش پیدا کند سرعت ۱۵۰ کیلومتر می‌شود و سرعت بسیار بالایی است حال فرض کنید افزایش سرعت به جای ۱۰ درصد بشود ۵ درصد یعنی شتاب افزایش آن ۵ درصد کاهش پیدا کرده است به اصطلاح ۵ درصد تورم کاهش پیدا کرده است.
او گفت: ما نباید انتظار داشته باشیم آمار را آن طور که می‌خواهیم تفسیر کنیم اگر چه آمار پایه همه تحلیل‌های ما است، اما تفسیر آن کار متخصصان است و اگر خوب آمار را متوجه نشویم ممکن است نتیجه گیری‌ها نادرستی بگیریم به طور مثال تورم ۴ درصد طبق آمار کاهش پیدا کرده است، اجناس هم چنان با سرعت ۴۰ درصد به طور مثال درحال افزایش است.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: چیزی که نسبت به گذشته متفاوت است انباشت تورم است. تورم یک شاخص است و قرار نیست واقعی باشد برای این که بتوانیم تحلیلی داشته باشیم.
جوشقانی اظهار کرد: هر خانواده بسته به آن سبدی که مصرف می‌کند ممکن است تورمی را که احساس می‌کند از عدد اعلامی خیلی بیشتر ویا کمتر باشد.

برداشت مردم از آمار تورم/ چقدر تورم آماری واقعی است؟

حسینی نژاد گفت: متاسفانه در کشورهای نفتی نوسانات قیمتی بسیار بالا است احساس مردم با واقعیت تفاوت دارد. در کشور ما به دلیل گستردگی، پراکندگی جغرافیایی و نوسانات قیمیتی که وجود دارد بنابر این سقف و کف قیمت بسیار بالا است و زمانی که می‌خواهیم یک عدد را به عنوان شاخص قیمت تورم گزارش کنیم قطعا این احساس متفاوت خواهد بود و تا زمان این نوسانات این حالت وجود دارد.

او گفت: یکی از نقاط قوت مرکز آمار ایران این است که آماده طیف وسیعی از تورم ها را منتشر می کند.

کارشناس اقتصادی گفت: مرکز آمار به عنوان یک مرکز فنی و تخصصی و کارشناسی وظیفه اش جمع آوری این آمار است و کارش را به درستی انجام می دهد وظیفه افراد دیگر این است که این موضوع را خوب بیان کنند که با برداشت مردم هم خوانی داشته باشد ما در تفسیر آمار مقداری مشکل داریم.

حسینی نژاد گفت: آمار را بر اساس دهک منتشر می‌کنیم جامعه به ۱۰ دهک تقسیم می شود و در هر دهک سبد مصرفی خانوار متفاوت است.

جوشقانی گفت: در کشورهای دیگر نیز بسیار شبیه چیزی است که مرکز آمار ایران انجام می دهد البته ممکن است در جزییات تفاوت های باشد.

حسینی نژاد گفت: از سال گذشته با فروشگاه های بزرگ تفاهم نامه ای بسته ایم که تمام داده ها اسکنری آنها استفاده کینم خوشبختانه در بحث جمع آوری داده در حالت پیشرفت هستیم.

او گفت: برداشت مردم از تورم و آمار و نرخ تورم متفاوت است

او گفت: روغن نباتی بالاترین تورم تیرماه را داشته است. نوشابه گاز دار ۱۲۴.۳ درصد بود، کره پاستوریزه ۱۰۴.۳ درصد بوده است در خرداد ماه برنج ایر انی ۳۶ هزار و ۸۰۰ تومان بوده است که این مربوط به تورم کل کشور است. برنج خارجی ۲۴ هزار و ۷۰۰ تومان، گوشت گوسفند ۱۳۴ تومان در خرداد ماه بود که همان اطلاعات کف بازار است ما بر اساس این اطلاعات شاخصی به نام تغییر قیمت می سازیم. گوشت ۱۳۰ درصد تورم داشته است.

جوشقانی گفت: باید به تورم از منظر اقتصاد کلان نگاه شود. مسئله اصلی در تورم نقدینگی است چیزی که سبب شکل گیری و افزایش تورم می شود افزایش نقدینگی است و مهار نقدینگی به کنترل نقدینگی می انجامد.

حسینی نژاد گفت: مرکز آمار سال ۱۳۴۴ تاسیس شده است و طرح های آماری زیادی را اجرا کرده است اما در کشور به آمار کمتر توجه شده است و باید دید نسبت به آمار تغیر کند.

جوشقانی گفت: تورم در کشور ما بحث ساختاری است و تنها تحریم عامل آن نیست اگرچه تحریم تاثیرگذار است. از آمارهای موجود نیز به درستی استفاده نمی شود.

۲۲۳۲۲۵