یک کارشناس اقتصادی گفت: قیمت دلار در یک دهه در ایران ۲۵ برابر شده است اما این افزایش قیمت در کشورهای اطراف ما حتی در کشوری مانند عراق و افغانستان به ترتیب ١.۶ دهم و ١.٧ دهم برابر بوده است. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، میثم هاشم خانی کارشناس اقتصادی در کلاب هاوس خبرآنلاین با اشاره […]
یک کارشناس اقتصادی گفت: قیمت دلار در یک دهه در ایران ۲۵ برابر شده است اما این افزایش قیمت در کشورهای اطراف ما حتی در کشوری مانند عراق و افغانستان به ترتیب ١.۶ دهم و ١.٧ دهم برابر بوده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، میثم هاشم خانی کارشناس اقتصادی در کلاب هاوس خبرآنلاین با اشاره به اینکه قیمت دلار در کشورهای حاشیه خلیج فارس در ۱۰ سال گذشته در حدود ۱.۱ برابر افزایش داشته است گفت: در همین دوره زمانی کشورهای را داشتیم که قیمت ثابت دلار را در یک دهه تجربه کردهاند به این ترتیب ثبات قیمتی دلار در بیثباتترین کشورها نظیر عراق و افغانستان نیز اتفاق افتاده است.
وی گفت: دلیل ماندگاری قیمت ها در محدوده مشخص و عدم تجربه شوک قیمتی به وضعیت مهار تورم در این کشورها باز میگردد به نظر میرسد آنها به تکنولوژی دست یافته اند تا بتوانند میزان تا برنامه خود را در محدوده ۳ درصد و حول و حوش این رقم نگه دارند همانطور که در آمریکا نیز محدوده تورمی همین مقدار است.
این کارشناس اقتصادی افزود: به این ترتیب به دلیل اینکه کارنامه تورمی این کشورها تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و جهش قیمتی در اقتصاد این کشورها رخ نمیدهد ، انتظارات تورمی نیز منطبق با همین ارقام است.
هاشمخانی گفت: نگاه ما برای تحلیل قیمت ارز و پیشبینی آینده بازارها باید بلند مدت باشد، در شرایط فعلی در اروپا، کانادا و آمریکا، اوراق قرضهای به فروش میرسد که سود بسیار پایینی دارد به عبارت دیگر کسانی که امروز اوراق قرضه ۸۲ دلاری میخرند در ۱۰ سال آینده ۱۰۰ دلار خواهد گرفت و در نتیجه نه تنها تورم این کشورها در شرایط کنونی پایین است بلکه چشم انداز ۱۰ ساله تورمی برای آنها نیز در همین محدوده تنظیم شده است.
رتبه شش تورم برای ایران
وی گفت: روز به روز تعداد کشورهایی که به تورم پایین یا حتی تورم در محدوده ۳ درصدی می رسد افزوده می شود و بیش از صد و بیت کشور تورمی پایین دارند این در حالی است که ما همچنان درگیر بحرانهای تورمی هستیم و چندین دهه است که درباره این موضوع بحث میکنیم که چرا اقتصاد ما درگیر تورم است. هر چند ممکن است بخشی از این تورم ناشی از تحریمهای بینالمللی باشد اما برای دریافت بهتر مطلب به سال برقراری برجام در اقتصاد ایران اشاره می کنم.
هاشم خانی ادامه داد: در این دوره زمانی سه ساله که برجام در ایران اجرایی میشد رتبه تورمی ایران در جهان ۲۱ بود به عبارت دیگر ایران بیست و یکمین کشور پر تورم جهان محسوب میشد اما تشدید تحریمها رتبه تورمی ایران را در جهان به رتبه ششم رساند و حالا یکی از پر تورم ترین کشورهای جهان محسوب میشویم.
وی اضافه کرد: به عبارت دیگر تا زمانی که تورم را به درستی مهار نکنیم و برای یادگیری متواضعانه از تجربه جهان وارد عمل نشویم، این جهشهای چند رقمی را هر از گاهی شاهد خواهیم بود چرا که قیمت تمام شده تولید در ایران بسیار سریع افزایش می یابد اما قیمت تمام شده تولید در اکثر کشورهای جهان که تورم کمتر از ۳ درصد دارند رشد چندانی نمیکند. در نتیجه اگر قیمت دلار ثابت بماند یا اختلاف تورم شدید شود، ورشکستگی اغلب تولیدکنندگان ایرانی اتفاق میافتد.
وی در توضیح این مطلب ادامه داد: به عبارت دیگر کسانی که امروز قادر به رقابت با بازارهای جهانی هستند در چهار سال آتی قادر نخواهند بود رقابت کنند پس اگر بهطور زیربنایی مشکل تورم را در ایران حل نکنیم، نمیتوانیم جهش های دلاری را متوقف نماییم.
وی با اشاره به اینکه ۱۲۲ کشور در جهان تورم کمتر از ۳ درصد دارند،توضیح داد: در هیچ کدام از این کشورها دلار برای مهار تورم دو نرخی نشده است و تقریبا هیچ کدام از این کشورها در گیر قیمتگذاری دولتی نیستند، از سوی دیگر در اغلب قریب به اتفاق این کشورها قیمت سوخت با قیمتهای بینالمللی مطابقت دارد به این ترتیب سیاستهایی که با هدف مهار تورم در ایران اجرایی میشود، در هیچ کدام از این کشورها در سابقه اجرا ندارند.
به گفته وی مهار تورم بدون توجه به تحریمها و همچنین بازگشت یا عدم بازگشت به برجام باید در دستور کار قرار گیرد.
هاشم خانی با اشاره به اینکه در آینده کوتاه مدت اما عوامل دیگری بر روند قیمت ارز تأثیر گذار هستند، گفت: خروج سرمایه اشخاص از ایران طی مدت اخیر افزایش قابل توجهی را تجربه کرده است ، شاهد هستم حتی مترجم اسناد رسمی به ترکی استانبولی با صف طولانی مشتریانی روبهروست که خواستار ترجمه اسناد تجاری خود هستند.
وی گفت: همین آمار نشان میدهد که موج مهاجرت بین متخصصین به راه افتاده است و مطلع هستند بسیاری از متخصصین حاضر به انعقاد قرارداد بلندمدت نیستند که همه اینها سیگنال هایی مبنی بر خروج سرمایه از کشور محسوب میشوند.
چرا موج مهاجرت از ایران جدی است؟
وی افزود: بیتردید تصمیماتی که رنگ و بوی محدودیت داشته باشند بر فشار مهاجرت تاثیرگذار خواهند بود و عجیب نیست اگر بگوییم بخشی از افزایش قیمت در دو ماه اخیر ناشی از موج مهاجرت بوده است و در عین حال ریسک های حاکم بر اقتصاد نیز در این رشد قیمت موثر هستند.
وی گفت: ریسک حاکم بر تیم اقتصادی دولت بالاست چرا که ترکیب این افراد متفاوت است و در نتیجه نمیتوان دقیق پیشبینی کرد سیاستهای اتخاذ شده از سوی دولت چه خواهد بود، در عین حال عدم قطعیت برای بازگشت به برجام بسیار بالاست و ما با نزدیک شدن به دی ماه که عملاً آغاز رقابتهای کنگره و سنا در آمریکاست با شرایط جدیدی روبرو خواهیم شد.
این کارشناس تاکید کرد: معتقدم با ورود به آمریکا به دوره رقابتهای انتخاباتی احتمال متوقف شدن مذاکرات برجام حداقل برای یک سال وجود دارد و باید بپذیریم که با کسری بودجه و معلوم نبودن سیاست دولت برای پوشش کسری بودجه، ریسک اقتصادی را انباشته تر میشود و در نتیجه باید به این مسائل توجه کرد که ریسک های پیشین و ریسکهای جدید می توانند سبب شوند که چشم انداز قیمت ارز در آینده دستخوش تغییر شود.
۲۲۳۲۲۳
Sunday, 24 November , 2024