ساز پیانو ساز مادر ، سازی که امروزه در ایران طرفداران زیادی دارد . پیانو ها نیز مانند هر دستگاه مکانیکی دیگری نیاز به سرویس و نگهداری و کوک دوره ای دارند . امروز کوک پیانو را در مقاله زیر کوک پیانو را با هم بررسی میکنیم . طبق این گزارش و مصاحبه ای که […]

کوک پیانو چیست ؟

ساز پیانو ساز مادر ، سازی که امروزه در ایران طرفداران زیادی دارد . پیانو ها نیز مانند هر دستگاه مکانیکی دیگری نیاز به سرویس و نگهداری و کوک دوره ای دارند . امروز کوک پیانو را در مقاله زیر کوک پیانو را با هم بررسی میکنیم .

طبق این گزارش و مصاحبه ای که با استاد مانی کوشا کارشناس و مدرس فنی پیانو صورت گرفته می‌خواهیم اطلاعات کاملی راجع‌ به این‌که کوک پیانو چیست و از کجا بفهمیم که پیانو کوک خالی کرده و نیاز به کوک دارد با شما در میان بگذاریم .

کوک یا تیونینگ پیانو یعنی رساندن کشش سیم‌ها به فرکانس مطلوب ، که ماکزیمم کشش استاندارد سیم‌های پیانو در فرکانس ۴۴۰ هرتز تنظیم می‌شود. البته این دلیل نمی شود که ما همه پیانوها را روی این فرکانس تنظیم و کوک کنیم ، چراکه به دلیل سن بالای پیانو و فرسوده بودن سیم‌ها و عدم توانایی نگه‌داشتن و کوک در فرکانس‌های بالا و همچنین مشکل داشتن پین بلاک پیانو و عدم دقت به سرویس‌های دوره‌ای و منظم و کوک‌هایی که میباست انجام می شده، پیانو نمی‌تواند فرکانس بالا را نگه دارد .

برای همین کارشناس و تکنسین که می‌خواهد پیانو را کوک کند باید حتما با روش‌های خودش پیانو را فرکانس گیری کرده و در فرکانس مطلوب خودش کوک کند .

هر پیانو حدودا از ۲۲۰ عدد سیم تشکیل شده در قسمت های مختلف از جمله : طول ، ضخامت و جنس سیم ها با یکدیگر تفاوت دارد. سیم ها در ۳ قسمت قرار دارند.

  • Base یا سیم های پایین
  • Middle یا سیم های وسط
  • High note’s یا قسمت بالا

در هر کدام از این قسمت ها جهت تولید صدای زیر و یا بم ، این تفاوت ها وجود دارد . لازم است هر کدام از این سیم ها تحت کشش قرار بگیرند .

کوک پیانو چیست ؟

تحت کشش قرار دادن سیم ها

استانداردی برای تحت کشش قرار گرفتن سیم های یک پیانو تعریف شده ، این استاندارد را تحت عنوان فرکانس Frequency میشناسیم .

الگوی تشخیص این فرکانس برای تحت کشش قرار دادن سیم ها :

در گذشته ۴۳۲ هرتز برای نت ‌LA یا A4 از اکتاو چهارم تعیین شده بود . این بدان معناست که با هر بار ضربه ای که چکش به سیم های مربوط به نت A4 وارد میکند:

۴۳۲ بار در ثانیه آن سیم ارتعاش پیدا می کند .

البته در دنیای موسیقی مدرن این فرکانس به ۴۴۰ هرتز در ثانیه ارتقا پیدا کرده است . به مجموعه این عملیات جهت رساندن کشش سیم ها به فرکانس استاندارد را کوک پیانو میگویند .

حالا که به‌طورکلی با کوک پیانو آشنا شدیم باید بدانیم چه عواملی باعث خالی شدن کوک پیانوی شما می‌شود.

کوک پیانو چیست ؟

کوک شامل چه مواردی در پیانو نمی شود؟

همانطور که پیش تر توضیح داده شد کوک پیانو به طور خلاصه همان کشش سیم توسط تیونینگ پین ها و رساندن به فرکانسِ استاندارد می باشد .

بنابراین هر گونه مشکل در مکانیزم پیانو از جمله : اکشن ، خرک ها ، ساند برد ، تیزی یا بمی صدا و یا گیر کردنِ کلاویه و مشکل در تاچ از مواردی هستند که مربوط به رگلاژ ، تعمیرات و ویسینگ می شوند ، که این موارد با کوک پیانو تفاوت دارد .

چرا پیانو کوک نگه نمیدارد ؟

در بسیاری از موارد مشاهده شده است ؛ که پیانو بسیار زودتر از زمان معمول به کوک مجدد نیاز پیدا می کند و یا در برخی از موارد ، تنها پس از چند روز گذشتن از زمان کوک توسط تکنسین پیانو ، کوک پیانو از دست میرود . این پدیده می تواند علت های مختلفی داشته باشد .

انجام نشدن به موقع کوک پیانو

مهم‌ترین مورد زمان به موقع کوک است که پیانوی شما باید به‌طور منظم هر ۶ ماه یک‌بار کوک شده است .

جابجایی پیانو

در صورت جابجایی پیانو و تغییر محل قرارگیری پیانو باید پیانو مجدد کوک شود .

تغییرات آب و هوایی

یکی از شایع‌ترین مواردی که می‌تواند موجب از کوک خارج شدن پیانو شود، تغییرات دما و رطوبت محیط است؛ زیرا افزایش رطوبت هوا باعث می‌شود که بوش های پین بلاک رطوبت را جذب کند و درنتیجه منبسط شود. دمای هوا نیز یکی از عواملی است که بر قسمت های مختلف پیانو تاثیر مستقیم دارد. افزایش و کاهش دما می‌تواند حجم و اندازه جزئی بخش‌های مختلف پیانو را تغییر دهد.