دجیاتو نوشت: جی دی پاور (J.D. Power) نتایج مربوط به ارزیابی حفظ ارزش مدلهای دست دوم را منتشر کرد. در ارزیابی امسال هوندا صدرنشین برندهای غیرلوکس است. جی دی پاور (J.D. Power) نتایج مربوط به ارزیابی حفظ ارزش مدلهای دست دوم را منتشر کرد. در ارزیابی امسال، هوندا صدرنشین برندهای غیرلوکس است. در بین برندهای […]
دجیاتو نوشت: جی دی پاور (J.D. Power) نتایج مربوط به ارزیابی حفظ ارزش مدلهای دست دوم را منتشر کرد. در ارزیابی امسال هوندا صدرنشین برندهای غیرلوکس است.
جی دی پاور (J.D. Power) نتایج مربوط به ارزیابی حفظ ارزش مدلهای دست دوم را منتشر کرد. در ارزیابی امسال، هوندا صدرنشین برندهای غیرلوکس است. در بین برندهای لوکس هم لکسوس در صدر جدول قرار دارد. همانطور که قابل حدس است، در ارزیابی حفظ ارزش مدلهای دست دوم، میزان افت قیمت آنها مدنظر قرار میگیرد. طبیعتاً هرچه میزان افت کمتر باشد، امتیاز بیشتری نصیب برند سازنده میشود. جی دی پاور، این فاکتور را در یک بازه سهساله ارزیابی میکند، بنابراین میتوان گفت در بازار جهانی، خرید محصولات هوندا و لکسوس درواقع میتواند سرمایهگذاری بهتری نسبت به بسیاری از خودروهای دیگر تلقی شود و ضرر و زیان کمتری را برای خریداران به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
کشفی عجیب در محل نبرد گلادیاتورها
قاتلانی که ماهرانه رد جنایت خود را پوشاندهاند
عکس | موشک اتمی شیطان در نقش نجاتدهنده ظاهر میشود
درخشش کیا در ارزیابی امسال جی دی پاور
در ارزیابی امسال، جی دی پاور ۲۹۱ مدل مختلف را بررسی کرده است. در این ارزیابی ۱۳ خودروساز موفق به کسب جایزه در ۲۹ دسته مختلف شدهاند. هرچند در ردهبندی کلی، هوندا صدرنشین جدول برندهای غیرلوکس است، اما کیا بیشترین برنده را دارد. این کمپانی کرهای با مدل ریو جایزه کلاس خودروهای کوچک را کسب کرده است.
در کلاس خودروهای سایز متوسط کلاسیک کیا K5 یا همان اپتیمای سابق با کمترین میزان افت قیمت در دوره سهساله صدرنشین است. در کلاس شاسیبلندهای میکرو، کیا سول و در کلاس شاسیبلندهای کامپکت مدل نامآشنای اسپرتیج بهترین گزینه است. نهایتاً در کلاس شاسیبلندهای سایز متوسط با سه ردیف صندلی هم، کیا تلوراید در صدر جدول جی دی پاور حضور دارد.
اما برند ژاپنی هوندا در کلاس خودروهای کامپکت، شاسیبلندهای کوچک، شاسیبلندهای سایز متوسط با دو ردیف صندلی و کلاس مینیونها جوایز موجود را دریافت کرده است. این جوایز به ترتیب به مدلهای سیویک، HR-V، پاسپورت و اودیسه رسیدهاند.
دیگر برند مطرح ژاپنی یعنی تویوتا نیز با توندرا، تاکوما، ۴Runner و سوپرا کلاسهای پیکاپهای سایز بزرگ، پیکاپهای سایز متوسط، شاسیبلند آفرودمحور و خودروهای اسپرت لوکس را فتح کرده است.
کمپانی لندرور نیز چند جایزه جی دی پاور را از آن خود کرده است. رنجرور ولار، رنجرور دیسکاوری و رنجرور ایووک مدلهایی هستند که هرکدام در کلاس خود کمترین میزان افت را دارند.
شورولت سیلورادو ۲۵۰۰ HD، لکسوس IS و LX، مرسدس بنز AMG GT 4-Door و متریس، پورشه ۹۱۱ و ماکان، آکیورا اینتگرا، آئودی A6 Allroad، جی ام سی هامر برقی، جیپ واگنیر و سوباره WRX از سایر برندگان ارزیابی جی دی پاور در کلاسهای مختلف هستند.
«اریک لیمان»، معاون ارشد بخش ALG جی دی پاور با تمجید از عملکرد کیا در اظهارنظری جالب گفت:
«دستاوردهای کیا در ارزیابی امسال حرفهای زیادی در رابطه با مسیری که این برند طی کرده است، دارد. بازار حالا میپذیرد که کیا از نظر طراحی، کیفیت و حفظ ارزش در بازار دارای محصولاتی قوی است. این کمپانی حالا برندی است که باید روی آن حساب کرد.»
۵۸۳۲۱
Sunday, 24 November , 2024