اقتصاد نیوز نوشت : داده‌های مرکز آمار رشد فزاینده قیمت محصولات کشاورزی را در فصل تابستان ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته تایید کرد. در این مقطع گیلاس، سیب زمینی و شیر بیشترین رشد را داشتند و در نهایت سیب‌‎زمینی صدرنشین شد. متوسط نرخ این محصول نسبت به فصل مشابه سال قبل ٢٤٩,٣ درصد […]

 سیب زمینی صدر نشین شد و صعود کرد

اقتصاد نیوز نوشت : داده‌های مرکز آمار رشد فزاینده قیمت محصولات کشاورزی را در فصل تابستان ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته تایید کرد. در این مقطع گیلاس، سیب زمینی و شیر بیشترین رشد را داشتند و در نهایت سیب‌‎زمینی صدرنشین شد. متوسط نرخ این محصول نسبت به فصل مشابه سال قبل ٢٤٩,٣ درصد رشد کرده بود.

مرکز آمار ایران متوسط قیمت محصولات و هزینه خدمات کشاورزی در تابستان ١٤٠١ را منتشر کرد. واکاوی داده‌های این مرکز نشان می‌دهد، متوسط نرخ رشد دستمزد کارگران بخش کشاورزی ۴۶.۳ درصد است که نسبت به متوسط رشد اغلب کالاهای کشاورزی کمتر است. البته هزینه کرد، مصرف‌کنندگان در مقطع مورد بررسی در مناطق شهری بیش از داده‌های مرکز آمار است. با این حال بر اساس همین آمار بیشترین رشد در میان بخش‌ میوه‌ها، سبزیجات و محصولات دامی بوده است.

سقف رشد میوه‌ها ۱۰۸ درصد؟

براساس داده‌های مرکز آمار در بخش میوه‌ها بازار شاهد رشد فزاینده قیمت‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بودیم. در فصل تابستان، متوسط قیمت زردآلو ۲۱ هزار و ۳۳۷ تومان، هلو ۱۴ هزار و ۹۶۳ تومان و آلبالو ۱۸ هزار و ۸۸۲ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ٣٧,٣، ٢٨.٢ و ٣٩.٩ درصد افزایش داشته‌ است. به علاوه، متوسط قیمت گیلاس با ١٠٨.٥ درصد افزایش به ۵۶ هزار و ۴۸۳ تومان رسیده است.

در این مقطع متوسط قیمت سیب درختی ۱۲ هزار و ۸۴ تومان بوده که آن هم نسبت به فصل مشابه سال قبل ٥٣,٨ درصد افزایش داشته‌ است. همچنین متوسط قیمت انگور ۱۲ هزار و ۵۳۶ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٥٤.٧ درصد افزایش داشته‌ است.

این رشد در بازار درحالی رخ داده بود که باتوجه به افزایش تولیدات باغی طبق آمار جهادکشاورزی انتظار می‌رفت؛ شاهد رشد غیرنامتعارف این محصولات نباشیم.

کمترین رشد را خیار ربود

جزئیات داده‌های موجود نشان از رشد نمودار گروه بخش سبزیجات در فصل تابستان می‌دهد، در این بخش در سه ماهه دوم سال ١٤٠١، متوسط قیمت سیب زمینی ۱۰ هزار و ۲۶۹ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٢٤٩,٣ درصد افزایش داشته‌ است.

در این مقطع متوسط قیمت گوجه فرنگی ۵ هزار و ۴۶۹ تومان بوده که آن هم نسبت به فصل مشابه سال قبل معادل ٣٧.٢ درصد افزایش داشته‌ است. داده‌های این مرکز نشان می‌داد، در فصل تابستان ١٤٠١ متوسط قیمت پیاز با ۶۰ درصد افزایش نسبت به تابستان سال قبل، به ۵ هزار و ۱۸۵ رسیده است.

در مقابل در بخش محصولات جالیزی، در سه ماهه دوم سال ١٤٠١، متوسط قیمت هندوانه ۲ هزار و ۳۹۰ تومان و متوسط قیمت خربزه ۳ هزار و ۶۵۱ تومان بوده است که به ترتیب نسبت به فصل تابستان سال قبل ١٠,٧ و ٣٣.٣ درصد کاهش داشته‌ است. اما متوسط قیمت خیار نسبت به فصل مشابه سال قبل ١٥.٩ درصد افزایش داشته‌؛ این رقم ۸ هزار و ۸۰۴ تومان گزارش شده است.

جای خالی رشد منفی

در بخش حبوبات، در فصل تابستان سال ١٤٠١، متوسط قیمت نخود با ٦٣,١ درصد افزایش به ۳۴ هزار و ۹۷۷ تومان و متوسط قیمت عدس با ٨٤.٤ درصد افزایش به ۴۶ هزار و ۵۷۶ تومان رسیده است.

مرکز آمار وضعیت نمودار نرخ غلات را هم افزایشی نشان می‌دهد، در این بخش در فصل تابستان سال ١٤٠١، متوسط قیمت گندم ۱۱ هزار و ۴۲۹ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ١٢٥,٤ درصد افزایش داشته‌ است. همچنین متوسط قیمت جو ۱۰ هزار و ۳۴۲ تومان اعلام شده که گفته می‌شود این رقم نیز نسبت به فصل مشابه سال قبل ٨٥.٦ درصد افزایش داشته ‌است.

در این مقطع در بخش محصولات علوفه‌ای، متوسط قیمت یونجه ۵ هزار و ۵۵۳ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٢٢,٢ درصد افزایش داشته‌ است. در مقابل متوسط قیمت کاه ۱۰.۸ درصد کاهش داشته ؛ میزان رقم ثبتی برای کاه ۲ هزار و ۵۲۲ تومان بوده است.

پرواز دام و طیور

داده‌های مرکز آمار در بخش دامداری سنتی نشان می‌دهد، در فصل تابستان متوسط قیمت یک کیلوگرم گوسفند و بره زنده ۷۴ هزار و ۴۰۵ تومان و متوسط قیمت یک کیلوگرم گاو پرواری زنده ۷۶ هزار و ۸۱۷ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ٤١,٥ و ٤٩.٨ درصد افزایش داشته‌ است.

در این مقطع بخش فرآورده‌های دامی سنتی، متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گوسفند ۲۳ هزار و ۹۷۷ تومان و متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گاو ۱۱ هزار و ۸۶۳ تومان بوده که نسبت به فصل تابستان سال قبل به ترتیب ٨٥,٥ و ١٠٦ درصد افزایش نشان می‌دهد.

قطعا مصرف‌کنندگان برای خرید این اقلام در مدت مورد بررسی در کلان شهرها بیش از این هزینه کرده‌اند.

نوسانات رشد در خدمات

وضعیت نمودار قیمتی در بخش خدمات نیز نشان از رشد می‌دهد. در بخش دستمزد نیروی کار می‌توان به خوبی دید، دستمزد نیروی کار در بسیاری از موارد نسبت به بهای نهایی کالا عرضه شده در بخش کشاورزی کمتر بوده است. در مقطع مورد بررسی متوسط نرخ رشد دستمزد روزانه کارگران این بخش ۴۶.۳ درصد بوده است.

در این بین متوسط دستمزد روزانه کارگر میوه چین مرد ۲۷۵ هزار و ۳۶۹ تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۳ درصد افزایش داشته است و متوسط دستمزد روزانه کارگر میوه چین زن ۱۷۵ هزار و ۹۵۷ تومان بوده که نسبت به فصل تابستان سال قبل ٣٩.٦ درصد افزایش داشته‌ است. در این فصل متوسط دستمزد روزانه کارگر تنک کار مرد ۲۷۵ هزار و ۶۱۸ تومان و متوسط دستمزد روزانه کارگر تنک کار زن ۲۱۰ هزار و ۸۶۵ تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ٤٦.٩ و ٥٧.٦ درصد افزایش نشان می‌دهد.

در بخش هزینه خدمات ماشینی، در مقطع مورد بررسی هزینة شخم زمین زراعی آبی ۹۰۸ هزار و ۲۶۳ تومان در هر هکتار و هزینة شخم زمین زراعی دیم ۶۵۱ هزار و ۸۸۱ تومان در هر هکتار بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ٧٢,٢ و ٩٥.٥ درصد افزایش داشته‌ است.

بیشتر بخوانید:

۴۶۲۲۰