اقتصاد نیوز نوشت: عامل‌گرانی گوشت قرمز در بازار و کاهش سرانه مصرف آن چیست؟ چرا با وجود ادعای تولید کافی گوشت همچنان شاهد افزایش قیمت این کالای اساسی هستیم. پرسشی که در پاسخ به آن فعالان این بازار به کاهش عرضه گوشت اشاره می کنند؛ براساس اعلام آمار مرکز ایران عرضه گوشت قرمز نسبت به […]

 عامل گرانی گوشت قرمز چیست؟ کاهش 3 درصدی عرضه گوشت در آبان

اقتصاد نیوز نوشت: عامل‌گرانی گوشت قرمز در بازار و کاهش سرانه مصرف آن چیست؟ چرا با وجود ادعای تولید کافی گوشت همچنان شاهد افزایش قیمت این کالای اساسی هستیم. پرسشی که در پاسخ به آن فعالان این بازار به کاهش عرضه گوشت اشاره می کنند؛ براساس اعلام آمار مرکز ایران عرضه گوشت قرمز نسبت به آبان سال گذشته کاهش سه درصدی داشته است.

نتایج طرح آمارگیری کشتار دام کشتارگاه‌های رسمی کشور در ماه آبان از کاهش سه درصدی عرضه گوشت قرمز نسبت به آبان سال گذشته و کاهش ۲ درصدی نسبت به مهر امسال حکایت دارد. بر اساس این گزارش مقدار تولید گوشت در آبان ۱۴۰۱ نسبت به آبان سال قبل، برای گوسفند و بره هفت درصد و برای بز و بزغاله سه درصد افزایش داشته اما براساس داده‌ها تولید گاو و گوساله در این بازه زمانی کاهش ۱۱ درصدی و شتر و بچه‌شتر هم ۶ درصد کاهش داشته است. این روند برای گاومیش و بچه‌گاومیش بدون تغییر بوده است.

بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته، وزن گوشت قرمز عرضه‌شده انواع دام‌های ذبح‌شده در کشتارگاه‌های رسمی کشور در این ماه بالغ بر ۵۳ هزار و ۴۳۳ تن گزارش شده، که سهم گوشت گاو و گوساله بیش از سایر انواع دام بوده و با ۲۵ هزار و ۲۳۶ تن در حدود ۴۷.۲ درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضه‌شده را به خود اختصاص داده است. گوشت گوسفند و بره با ۲۳ هزار و ۵۲۷ تن، بز و بزغاله با سه هزار و ۷۳۲ تن و سایر انواع دام با ۹۳۸ تن، به‌ترتیب ۴۴ درصد، ۷ درصد و ۱.۸ درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضه‌شده را به خود اختصاص داده‌اند.

روند عرضه گوشت قرمز

ارزیابی روند تولید گوشت قرمز در سال ۱۳۹۶ نشان دهنده آن است که عرضه گوشت در این سال ۳۴ هزار و ۳۰۰ تن بوده که میزان آن در سال ۱۳۹۷ با کاهش شدید به ۲۸ هزار و ۷۰۰ تن رسید. افتی که در ۱۳۹۸ شدت گرفت و عرضه گوشت در کشور به ۲۷ هزار و ۳۰۰ تن رسید.

ارزیابی های مرکز آمار ایران نشان دهنده آن است که در سال ۱۳۹۹ روند عرضه گوشت قرمز شیب صعودی به خود گرفت و این روند تا سال ۱۴۰۰ ادامه داشت. براساس داده‌های اعلام شده در سال ۱۳۹۹ عرضه گوشت به ۳۶ هزار و ۶۰۰ تن رسید و این میزان در سال ۱۴۰۰ با رکورد به ۵۵ هزار و ۱۰۰ تن رسید؛ روندی که در سال ۱۴۰۱ شکل کاهشی به خود گرفت و عرضه گوشت قرمز به ۵۳ هزار و ۴۰۰ تن رسید. از کاهش عرضه به عنوان متهم اصلی افزایش قیمت گوشت قرمز یاد می شود.

در این بین کارشناسان درباره پشت پرده گرانی گوشت قرمز معتقدند: با توجه به عواملی همچون افزایش قیمت نهاده‌های دامی، کسری نهاده و همچنین مساله حذف ارز ترجیحی، انتظار افزایش قیمت گوشت در بازار ایجاد شده و این در حالی است که قیمت‌های سرسام‌آور گوشت در بازار ایران واقعی و منطقی نیست.

از سوی دیگر، رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی هم ضمن تایید افزایش قیمت این نوع گوشت در بازار گفت: دلیل افزایش قیمت گوشت گوسفندی، رشد قیمت دام زنده است که قیمت دام زنده سبک به کیلویی بیش از ۸۰ هزار تومان رسیده است. علی‌اصغر ملکی می‌گوید: قیمت گوشت روند افزایشی داشته، زیرا دام زنده در شهرستان‌ها گران شده است و طبیعتا هر مقدار که قیمت دام زنده افزایش یابد، گوشت هم به تبع آن گران می‌شود.

بیشتر بخوانید :

۴۶۲۲۰